čtvrtek 19. dubna 2012

Kde jsou?

Už je to přes tři měsíce, co zemřel Václav Havel. Určitě si pamatujete vydatnou mediální masáž, které nešlo ani při sebevětší snaze uniknout. Paralelně se smutkem televizním však probíhal i smutek občanský, který i ty největší ignoranty nutil poslušně se postavit do řady se svojí svíčkou, zaplakat si nad panem prezidentem a stát se tak správným obyvatelem tohoto státu se správným národním cítěním. Kdo nelitoval Havlovy smrti dostatečně nebo snad nelitoval vůbec, měl zaděláno na pořádný problém. Z masy nově vzniknuvších vlastenců se mu totiž dostalo jen nadávek do ,,nesprávných čechů” a hromadného posměchu.

Zajímavé je ale to, že mezi upřímně a plačky truchlící spoluobčany se den po oné události začali hlásit lidé, kteří v době sametové revoluce ještě vůbec na světě nebyli. Odtrhnout se od matčina prsu se jim podařilo až o dva roky déle a přesto uznale pronášeli chválu na Havlův přínos demokracii.

Nechápejte mě špatně, vůbec se nesnažím jakkoli hodnotit zásluhy Václava Havla - s ohledem na můj věk a na to, že jsem vyrůstal od malička již v obrozené republice vám nemůžu podat fundovaný názor. O to víc mě překvapilo, kolik pravověrných příznivců volné politické soutěže a Havlových obdivovatelů mám ve třídě.
A dnes se ptám - kam se všichni ti vlastenci poděli?

pondělí 16. dubna 2012

Petr Mach: Jak vyrovnat státní rozpočet bez zvyšování daní

Ve světle posledních vládních kroků pro snižování deficitu státního rozpočtu je zajímavé pustit si následující přednášku Petra Macha na půdě VŠE, který tvrdí, že to lze i bez zvyšování daní.
Jen připomínám, že Nečasův kabinet před pár dny schválil zvýšení obou sazeb DPH a daň z příjmů fyzických osob, což Petr Mach v následujícím videu odmítá. Z jeho návrhů nakonec došlo prakticky jen ke snížení valorizace důchodů.

Samozřejmě, že jeho pohled není bez chyby a třeba propuštění velkého množství státních úředníků (Mach je velkým kritikem podle něho zbytečných úřadů) by mohlo být docela problematické. Jinak to je ale zajímavý pohled z jiné strany, byť je z října.

neděle 15. dubna 2012

Jak vystoupit z EU - povinné čtení pro euroobčany

Znáte Petra Macha? Jestliže ne, tak vězte, že je to předseda Strany svobodných občanů, liberální ekonom (prosazuje zásadu Laissez Faire), euroskeptik a také autor knihy Jak vystoupit z EU. A právě o té si myslím, že je prakticky povinnou četbou pro uvědomělé občany našeho státu, který jak víte, je součástí Evropské Unie. Ukazuje ji totiž v dost odlišném světle, než se všichni snaží tvářit.

Kniha byla psána v roce 2009 a bezprostředně reaguje na podepsání lisabonské smlouvy, její dopady a diskutuje potenciální možnost vystoupení naší republiky z EU a jeho průvodné jevy. Kdo si doteď myslel, že EU je spolek hodných bruselských chlapců (a daného procenta dívek samozřejmě), vystřízliví. Mach vysvětluje princip eurounijního práva, které je de facto nadraženo našemu, vysvětluje prakticky nulovou šanci naší republiky ovlivnit dění v unii od roku 2014 kvůli novému způsobu hlasování zavedenému právě lisabonskou smlouvou a nabízí východisko z obklíčení bruselských směrnic potlačujících naši státní suverenitu. To vše předkládá bez zbytečné demagogie, racionálními argumenty a podložené fakty, která lze dohledat díky přiloženému seznamu zdrojů.

Čtenář se dozvídá o tom, jak naši zákonodárci schvalovali smlouvy o kterých ani nevěděli jak skutečně znějí a jak Mirek Topolánek podepsal Lisabonskou smlouvu navzdory vlastnímu prohlášení (a de facto tak zradil voliče). Mach také uvádí, že ke třem základním důvodům členství v EU existuje alternativa - vojenskou ochranu nám zaručuje NATO, volný obchod smlouva o Evropském hospodářském prostoru.

Pokud se chcete o EU dozvědět o něco víc, než nám říkají obyčejná média a chcete se to dozvědět bez zbytečných řečí a fakticky, přečtěte si Jak vystoupit z EU. Je to zajímavý pohled do toho, jaké síly momentálně ovládají Evropu. A docela dobrý důvod, proč volit svobodné, kteří snahu o omezení vlivu EU v programu mají.

Knihu můžete zdarma (a legálně) stahovat z webu Petra Macha: http://petrmach.cz/cze/stranka.php?sekce=110
Web Strany svobodných občanů: http://www.svobodni.cz/