středa 26. září 2012

Kdy je Mezinárodní knižní týden? Každý týden.

Možná jste už viděli na profilech svých přátel podobnou zprávu:

"Quid autem de illis clare percipiebam."

Je Mezinárodní knižní týden. Popadni nejbližší knihu, nalistuj stránku 52 a zveřejni 5. větu do svého stavu. Neuváděj titul. Zkopíruj k tomu tuto poznámku.
 Na první pohled je to roztomilá akce, kterou navíc oslavíme bohulibý svátek čtenářů, Mezinárodní knižní týden. Pokud člověku, co tuto zprávu sdílel uvěříte, stanete se (nevědomky) šiřitelem povedené internetové fabulace. Pro všechny, kteří v dobré víře naváděli své kamarády na oslavu Mezinárodního knižního týdne - žádný takový není.


Dotazy Googlu na „International book week" vrací na první pohled normální odpovědi. To trvá jen do chvíle, než si všimnete, že všechny z nich jsou totožné - jedná se o (pochopitelně anglicky psanou) stejnou výzvu, jaká je uvedena na začátku článku. Po nějakých oficiálních stránkách jakoby se slehla zem, datum, kdy onen týden probíhá k nalezení také není a po důkladném prozkoumání několika diskuzních fór a stránek výsledků dojdete k závěru, že je to internetový vtip, takzvaný mem.

Nikdo údajně neví kdy a kde začal. Jisté je jen to, že Google na dotaz „International book week" vrací smysluplné výsledky až od roku 2011. Prozkoumání 4Chan, semeniště podobných legrácek je neúspěšné. Musíme se tedy smířit s tím, že zakladatele jen tak nevypátráme.

Lidí, co Mezinárodní knižní týden sdílí bezhlavě po sociálních sítích je celá řada, staří jeden takový důvěřivec a k taškařici se přidá řada dalších lidí, kterým tahle řetězovka přijde jako super nápad :) Je to zajímavé. Přinutit lidi věřit něčemu, zvlášť v prostředí internetu (jak moc jsme si zvykli, že Wikipedia je relevantní zdroj informací? I tam se objevují pitomosti) je hrozně jednoduché.

Nezatracuji tenhle mem. Minimálně je to pěkná kratochvíle a zajímavý způsob jak sdílet knížky. Jen by asi každý měl vědět, že se účastní něčeho, co vlastně ani není.