úterý 6. září 2011

RoE: You can (not) Advance BD část 1



Rebuild of Evangelion 2.22 Collector's Edition


Formát: Blu-Ray (+ DVD)
Jazyk: Angličtina, Japonština
Titulky: Angličtina
Audio: Dolby TrueHD 6.1 / 5.1 / 2.0

Netrpělivě a dlouho se čekalo na vydání druhý díl plánované tetralogie rekapitulující fantastickou anime sérii Neon Genesis Evangelion a ještě déle se pak čekalo na jeho oficiální vydání pro země regionu 2, do kterého spadáme v rámci téměř celé Evropy i my. A jak dopadlo?

Doufat ve vydání něčeho podobného u nás je samozřejmě úplná bláhovost, maximálně můžeme druhý díl RoE potkat za pár let v osekané sd verzi na stojánku ve trafice za padesát kroun, podobně jako díl první. A jelikož jsem vybaven moderním Blu-Ray HD přehrávačem, nemohl jsem si nechat ujít sběratelskou edici, která se na Amazonu prodávala za indentickou cenu jako normální! Ha!

Z karty se mi odečetlo 20 liber a já čekal na balíček, který měl druhého září dorazit. Ještě je ale potřeba říct, že to byla trošku sázka do loterie, na Amazonu neměli uvedeno ale vůbec nic co se týče specifikací a fandovská fóra mlčela. Nemilé překvapení se nakonec po příchodu zásilky nekonalo, jedná se o standardní region 2 BD :) Nicméně krabička přišla - jak vypadá se můžete podívat v galerii výše a já jsem zjistil, že ono ,,Includes DVD" znamená, že se v ní nachází dvakrát to samé, jednou v BD a jednou v DVD. A já blbec si myslel, že na DVD bude něco navíc :) Nezkoumal jsem to dopodrobna, čili je možné, že je to dvdčko ošizené o nějaké ty bonusové materiály, v tom si nejsem moc jistý. Kromě obou nosičů je v modré krabici (mě se ten formát blu-rayů fakt líbí, to menší provedení je fakt sexy) ještě maličká knižočka s vysvětlením nějakých těch věcí o NGE pro neznalé a s pár informacemi z výroby. Žádné luxusní balení jako v Japonsku s náhodným filmstripem uvnitř. Tohle je velké EE se kterým na Evropu Funimation kašle :)

Ale už konečně k filmu, předem oznamuji, že počítám s vaší nastudovaností jak původního NGE, tak prvního dílu Rebuildu. A budou tu spoilery :) Jestli někdo (jako já) čekal, že RoE 2.0 pojede v zaběhlých kolejích a pěkně nám zrekapituluje další díly seriálu ve faceliftované podobě, tak se spletl. Hned od začátku dochází k dramatickým změnám v ději, které ortodoxní otaku určitě naštve, já ho ale vítám. Je to skvělé, neotřelé a originální - a to mám rád!  Úlohy některých postav jsou proházeny (lehce!), uvidíme dva nové Evangeliony a famózní finále, které je neskutečně epické. Svou zásluhu na tom má i Sagisu Shirou, který RoE dvojce vdechl svým skvělým soundtrackem atmosféru jako řemen.

Co se obrazu týče, jde NGE k mé ne-tak-úplné libosti s dobou. Úplně počítačové orgie jako v Appleseed to nejsou, ale použití CGI grafiky je opravdu rozsáhlé - a to v HD rozlišení ještě vynikne. Není to špatné, ale celokreslený styl ala End of Evangelion mi sedl více. Celkově je ale obrazová kvalita naprosto v pořádku, CGI pasáže jsou do skutečných zakomponovány dobře, zkušenosti Gainaxu jsou prostě vidět.
K nabídce ,,extras'' s bonusy v hlavním menu jsem se ještě nedostal, čekejte je v druhém díle :) Ten aktuální jen tak shrne, že druhý díl Rebuildu jsem bez diskuze povedl a v HD vypadá velice dobře. Pokud jste fanoušky tak šup a koupit!