neděle 1. srpna 2010

IDM - hudba pro inteligentní posluchače

IDM, neboli Intelligent Dance Music (o industriálním death metalu se dnes bavit vážně nebudeme), je hudební žánr elektronické hudby (někdo ho řadí jako část šuplíku Electronica), který vznikl na začátku 90. let ve Velké Británii.



Jakkoliv může být slovo dance v názvu žánru zavádějící, je IDM především experimentální záležitostí, která nedává prostor lidem bez otevřenosti něčemu novému. Zároveň je dle mého názoru IDM do jisté míry elitářská záležitost - rozhodně nejde o masově vyhledávaný žánr a i když jsou přední umělci uznávaní a jezdí po celém světě, tak odhadem 95% obyčejné populace nikdy o IDM neslyšelo. Do jisté míry je to způsobeno tím, že posluchači tohoto žánru se téměř výhradně rekrutují z řad nadprůměrně inteligentní menšiny - ta je totiž k pochopení takto komplikované hudby nezbytná.

Mezi nejvlivnější umělce, jejichž styl lze označit i tímto slovem (často se žánry různě míchají, IDM je přesto pojem dost široký) patří třeba dvojice Autechre, kterou tvoří Sean Booth a Rob Brown, oba rodáci z Rochdale.

Právě na Autechre si můžeme celou rozmanitost a komplexnost celého pojmu ukázat. Spektrum tvorby skupiny pokrývá jak jednodušší kompozice vycházející z Detroitského Techna a přelévající se až do ambientních ploch, tak vysoce experimentální nahrávky z let začínajících číslovkou 2, kde jsou hojně využívány softwarové algoritmy pro náhodně generované bicí linky a celý kompoziční mechanismus už je na hony vzdálený od začátků s jedním samplerem Casio. Autechre vám také nedají nic zadarmo - v jejich repertoáru najdete minimum skladeb s jasnými názvy - většinou se jedná o zašifrované tituly typu Rpeg, p.:ntil, VI Scose Poise, nebo Zeiss Contarex. Neulehčují posluchači proniknutí do jejich světa - z promo fotek rozhodně nepoznáte, co tihle dva chlápci hrají.

Nesmíme ale zapomínat i na další umělce jako je třeba Aphex Twin, označovaný za nejinovativnější a nejvlivnější postavu současné elektronické hudby, nebo Richard Devine a Chris Clark. Prakticky většina předních IDM interpretů pochází z Anglického ostrova, u nás byste je hledali marně (až na jednu výjimku - Michala Mariánka a pár na koleně vytvářených projektů). Pokud vám ukázky pod článkem přijdou vyšinuté tak vězte, že v Japonsku šli co se týče zvuku ještě dál - oproti výtvorům Ryoje Ikedy najednou zní Autechre jako velice přístupná hudba.

IDM se z nesmělých začátků (legendární kompilace Artifical Intelligence vydavatelství Warp) dostalo na úroveň regulérního elektronického žánru, který je určen těm nejvytrvalejším a nejpozornějším - jenom ti totiž odhalí krásu, která se skrývá za bujícím lesem sonických křovin. Poslechněte si a uslyšíte.

Doporučený poslech:
Autechre - Second Bad Vibel (Tri Repetae+++, 1995)
Aphex Twin - Come To Daddy (Come To Daddy, 1997)
Clark - Herr Bar (Body Riddle, 2006)